20 minuutissa yhteinen ymmärrys tekoälyn perusteista ja sen vastuullisesta käytöstä

Tekoäly tarjoaa valtavasti uusia mahdollisuuksia työelämään, mutta samalla se nostaa esiin monia kysymyksiä. Mihin tekoälyä voi käyttää? Miten varmistetaan tietoturva? Entä milloin tekoäly ei ole oikea ratkaisu?

Eräs suomalainen finanssialan toimija halusi vastata henkilöstölleen näihin kysymyksiin selkeästi ja yhdenmukaisesti. Tavoitteena oli, että jokainen toimihenkilö ymmärtäisi generatiivisen tekoälyn perusperiaatteet, mahdollisuudet ja vastuut. Asiakas otti yhteyttä Faros & Comiin ja pyysi organisaation omilla säännöillä ja esimerkeillä räätälöityä, tiivistä verkkokurssia koko henkilöstölle.

Faros & Com suunnitteli asiakkaan toiveiden perusteella 20 minuutin mittaisen verkkokurssin, joka toimi ytimekkäänä tietoiskuna ja vei opit käytäntöön organisaation näkökulmasta. Kurssi tarjosi selkeän kokonaiskuvan siitä, mitä generatiivinen tekoäly on, ja miten sitä voi hyödyntää työelämässä turvallisesti ja tavoitteellisesti.

Tekoälyverkkokurssilla vastuullinen käyttö haltuun harjoituksin ja tarkistuslistoin

Kurssilla käytiin läpi muun muassa:

  • Mitä tekoäly oikeastaan on, ja miten sen eri muodot, kuten generatiivinen tekoäly, konenäkö ja koneoppiminen eroavat toisistaan.
  • Miten EU:n tekoälyasetus, tietosuoja ja käyttäjän vastuut vaikuttavat tekoälyn käyttöön ja millaisen tiedon käsittelyyn tekoälyä voi hyödyntää turvallisesti.
  • Miten tekoälyä hyödynnetään organisaatiossa, ja mitä tekoälytyökaluja henkilöstön on sallittua käyttää.
  • Miten tunnistaa tilanteet, joissa generatiivista tekoälyä voi hyödyntää, ja milloin sen käyttö ei ole suositeltavaa.
  • Miten muotoilla tehokkaita kehotteita, jotka tuottavat hyödyllisiä ja tarkoituksenmukaisia vastauksia.

Tekoälyverkkokurssi sisälsi myös harjoituksia, joiden avulla henkilöstö pääsi soveltamaan oppimaansa oman työnsä näkökulmasta. Lisäksi osallistujat saivat generatiivisen tekoälyn käyttöön tarkoitetun tarkistuslistan, joka auttaa tekemään vastuullisia valintoja myös verkkokurssin jälkeen.

Tulos: tekoälyverkkokurssilla koko henkilöstö sai nopeasti yhteisen perustason ymmärryksen tekoälystä

Räätälöity tekoälyverkkokurssi auttoi koko henkilöstöä saamaan tehokkaasti yhteisen ymmärryksen tekoälystä ja sen käytöstä, ja organisaatio voi nyt edetä tekoälyn käytössä turvallisesti ja hallitusti – askel kerrallaan.

Haluatteko tekin varmistaa yhteiset pelisäännöt tekoälyn käyttöön tekoälyverkkokurssilla?

Tekoäly on tullut työelämään jäädäkseen, mutta sen vastuullinen ja tavoitteellinen käyttö vaatii yhteistä ymmärrystä. Me autamme organisaatioita rakentamaan nopean, vaikuttavan ja omannäköisen verkkokurssin tekoälyn pelisäännöistä.

Kysy lisätietoja tai pyydä tarjous, niin suunnitellaan yhdessä juuri teidän henkilöstöänne palveleva tekoälyverkkokurssi!

    Vinkkaa, linkkaa, twiittaa

    Esihenkilö suorittamassa esihenkilötyön perehdytysverkkokurssia tietokoneella.

    Vaikuttava esihenkilötyön perehdytysverkkokurssi tuo johtamiseen yhtenäisyyttä ja varmuutta

    Miten varmistaa, että uudet esihenkilöt saavat vahvan ja yhtenäisen alun tehtäväänsä? Tästä tarpeesta käynnistyi yhteistyö Faros & Comin kanssa, kun asiakasorganisaatio halusi rakentaa innostavan ja vaikuttavan esihenkilötyön perehdytysverkkokurssin, joka tukee sitouttavaa ja arvojen mukaista johtamista.

    Yhtenäinen ja arvoihin pohjautuva esihenkilötyön perehdytysverkkokurssi

    Kansainvälisessä organisaatiossa toimii runsaasti esihenkilöitä eri tasoilla, ja vaihtuvuus on suhteellisen suurta. Tavoitteena oli luoda esihenkilötyön perehdytysverkkokurssi, joka:

    • tukee oman työkalupakin ja verkoston rakentamista.
    • tarjoaa kaikille uusille esihenkilöille yhtenäiset perustaidot ja -tiedot
    • auttaa jalkauttamaan organisaation arvot ja johtamiskulttuurin osaksi arkea.

    Yhteistyönä suunniteltu, vaikuttava ratkaisu

    Projekti käynnistettiin yhteisellä suunnitteluworkshopilla, jossa hyödynnettiin esihenkilöiltä itseltään kartoitettuja tarpeita. Faros & Comin oppimismuotoilija käsikirjoitti workshopissa määriteltyjen tavoitteiden, kohderyhmän tarpeiden ja olemassa olevan perehdytysmateriaalin pohjalta interaktiivisen verkkoperehdytyksen esihenkilöille.

    Esihenkilötyön perehdytysverkkokurssi toteutettiin suomen- ja englanninkielisenä, asiakkaan brändiä kunnioittaen. Käytettävyys oli tärkeässä roolissa: selkeä rakenne ja visuaalisuus keräsivät kiitosta jo testiryhmältä.

    Strategiakaaviot jäävät helposti ylätasolle. Siksi kurssilla ohjattiin osallistujia pohtimaan, mitä organisaation arvot ja johtamiskulttuuri tarkoittavat käytännössä ja annettiin konkreettisia keinoja niiden toteuttamiseen arjessa. Oppimista tukivat tehtävät, jotka herättelivät oivalluksia ja kannustivat soveltamaan opittua omassa työssä.

    Kurssin ytimeksi rakennettiin matkan varrella täytettävä oppimispäiväkirja, joka kannustaa keskustelemaan niin oman esihenkilön kuin tiiminkin kanssa ja kokoaa opit yhteen kehityskeskustelun tueksi.

    Selkeä prosessi ja asiantunteva toteutus

    “Toteutus vastasi odotuksia ja toiveita – ja ylitti ne. Faros & Comin selkeä prosessi toi varmuutta, ja asiantunteva ote näkyi lopputuloksessa.”

    Projekti sujui erinomaisesti – projektia johdettiin ammattitaitoisesti ja selkeä prosessi toi turvaa, kun asiakas tiesi koko ajan, mitä heiltä odotettiin. Faros & Comin asiantuntijat saivat hyvin kiinni asiakkaan tarpeesta ja onnistuivat muotoilemaan toiveet innostavaksi kokonaisuudeksi. Myös testiryhmä oli erittäin vaikuttunut ja tyytyväinen: kurssi koettiin visuaalisesti raikkaaksi, sisällöltään selkeäksi ja aidosti hyödylliseksi.

    ”Olisipa tällainen esihenkilötyön perehdytysverkkokurssi ollut käytössä silloin, kun itse aloitin.”

    Onko teillä tarve vahvistaa arvojen mukaista johtamista esihenkilötyön perehdytysverkkokurssin avulla?

    Vahva alku esihenkilötehtäviin syntyy hyvin suunnitellusta perehdytyksestä. Me autamme rakentamaan juuri teidän organisaatiollenne sopivan esihenkilötyön perehdytysverkkokurssin, joka yhdistää arjen johtamisen, organisaation arvot ja sujuvan oppimiskokemuksen.

      Vinkkaa, linkkaa, twiittaa

      Henkilö opiskelee tekoälyverkkokurssia kannettavalla tietokoneella modernissa työympäristössä.

      Tekoälyverkkokurssi tuo tekoälylukutaidon osaksi arkea

      Miksi tekoälyverkkokurssi on ajankohtaisempi kuin koskaan?

      Tekoälyverkkokurssi on ajankohtainen vastaus uusiin vaatimuksiin. EU:n Artificial Intelligence Act tuo mukanaan velvoitteita yrityksille, jotka kehittävät tai hyödyntävät tekoälyjärjestelmiä. Artikla 4 edellyttää, että henkilöstöllä ja kaikilla, jotka käyttävät tekoälyä organisaation puolesta, on asianmukainen koulutus tekoälyn turvallisesta ja vastuullisesta käytöstä:

      ”Providers and deployers of AI systems shall take measures to ensure, to their best extent, a sufficient level of AI literacy of their staff and other persons dealing with the operation and use of AI systems on their behalf, taking into account their technical knowledge, experience, education and training and the context the AI systems are to be used in, and considering the persons or groups of persons on whom the AI systems are to be used. (https://artificialintelligenceact.eu/article/4/)

      💡 Täytetäänkö teillä jo 2.2.2025 voimaan tullut vaatimus tekoälylukutaidon koulutuksesta?

      Käytännönläheinen tekoälyverkkokurssi koko henkilöstölle

      Oikein koulutettu henkilöstö osaa tunnistaa ja ehkäistä tekoälyn väärinkäytöstä aiheutuvia riskejä, kuten syrjiviä päätöksiä tai tietoturvaloukkauksia.​ Vastuullisella tekoälyn käytöllä lisätään myös sidosryhmien luottamusta organisaatioon ja sen toimintaan.

      Jos koko henkilöstöllenne suunnattu tekoälykoulutus on vielä suunnitteilla tai puuttuu täysin, nyt on oikea hetki toimia! Kaikille työntekijöille luotu tekoälyverkkokurssimme auttaa henkilöstöänne ymmärtämään tekoälyn toimintaa sekä käyttämään sitä vastuullisesti, turvallisesti ja tarkoituksenmukaisesti omassa työssään.

      Tekoälyverkkokurssin tavoite ja sisältö

      Tekoälyverkkokurssin tavoitteena on varmistaa, että kaikilla työntekijöillänne on selkeä, yhtenäinen ja säädösten mukainen toimintatapa tekoälyn käyttöön. Kurssi auttaa työntekijöitä ymmärtämään tekoälyn toimintaa sekä sen mahdollisuuksia ja riskejä, mikä edistää eettistä ja turvallista käyttöä. Samalla saadaan koko henkilöstölle kerrottua, miten ja missä yhteyksissä omassa organisaatiossanne hyödynnetään tekoälyä.

      Henkilö suorittaa tekoälyverkkokurssia kannettavalla tietokoneella viihtyisässä työtilassa.

      Vähennetään riskejä ja tehostetaan tekoälyn hyödyntämistä: työntekijät oppivat tehokkaat ja turvalliset käytännöt.

      Kolme työntekijää keskustelee tekoälyverkkokurssin sisällöstä työympäristössä.

      Yhtenäistetään toimintatapoja: selkeät prosessit ja yhteiset säännöt tukevat tekoälyn turvallista käyttöä.

      Henkilö opiskelee tekoälyverkkokurssin sisältöä tietokoneella työpöydän ääressä.

      Tuetaan oppimista pedagogisilla menetelmillä: interaktiiviset elementit ja tehtävät auttavat erilaisia oppijoita omaksumaan sisällöt.

      Tekoälyverkkokurssilla käsiteltäviä aiheita ovat:

      👉 Johdatus tekoälyyn – tekoälyn toimintaperiaatteet ja käsitteet

      👉 Vastuullinen käyttö – tietoturva ja tietosuoja, eettisyys ja ympäristö, tekijänoikeudet ja EU AI Act

      👉 Parhaat käytännöt – tekoälytyökalut ja promptaus

      👉 Tekoäly meillä – tekoälyn hyödyntäminen omassa organisaatiossa

      Kurssin läpikäynnin kesto on n. 20 min. Arjen esimerkeillä varmistetaan kurssin vaikuttavuus: kurssin ulkoasu räätälöidään brändi-ilmeenne mukaiseksi ja kurssi täydennetään organisaationne omilla ohjeistuksilla, esimerkeillä ja sisällöillä, jotta opit on helppo omaksua ja siirtää käytäntöön!

      Kysy lisää tai pyydä tarjous tekoälyverkkokurssista 👋

      Kysy lisätietoja tai pyydä tarjous tekoälyverkkokurssistamme – asiantuntijamme on sinuun pian yhteydessä ja räätälöimme koulutuksen yhdessä vastaamaan juuri teidän organisaationne tarpeita.

        Vinkkaa, linkkaa, twiittaa

        Edusalo: Digiloikka vauhtiin – strategiatyö, joka inspiroi ja vei eteenpäin

        Hae vauhtia ammattilaisen tuella

        Ammatillinen koulutus ja aikuiskoulutus elävät murrosta, ja verkko-oppiminen on tärkeä osa sitä. Edusalossa haluttiin ottaa kehityksestä koppi kunnolla ja hypätä digiloikkaan vauhdilla.

        ”Olimme ehtineet tehdä monenlaisia kokeiluja: etäkoulutuksia, ammattipätevyyskoulutuksen digitalisointia, kieliopetuksessa digimateriaaleja ja uuden oppimisympäristön käyttöönottoa. Kaipasimme kuitenkin kokonaiskuvaa ja punaista lankaa tekemisellemme”, kertoo Edusalon toimitusjohtaja Markus Juhola.

        Faros & Comin asiantuntijoiden kanssa käynnistettiin verkkokoulutuksen strategiatyö, jossa loimme selkeän ja käytännönläheisen tiekartan Edusalon kehittämistyölle. Työpajoissa tarkasteltiin tavoitteita, nykytilaa ja osaamista, sekä ennen kaikkea rakennettiin yhteistä ymmärrystä siitä, mitä vaikuttava verkko-oppiminen tarkoittaa juuri Edusalolle.

        Verkkokoulutusstrategian prosessi

        ”Strategiatyö oli ammattimaisesti johdettu alusta loppuun. Prosessi oli nopea ja tehokas”, Juhola toteaa.

        Innostavat työpajat tempaisivat mukaan toimintaan

        Projektin kohokohtia olivat osallistavat, paikan päällä järjestetyt työpajat, joissa jokainen sai tuoda omat ajatuksensa esiin ja syntyi ideoita, joita ei olisi omalla porukalla keksitty. Työpajojen vetäjät saivat osallistujat innostumaan aiheesta, ja lopputuloksena oli sopivan kokoisista palasista koostuva toimintasuunnitelma. Projektista saatua selkeää esitystä on voitu esitellä muille ja siten asiaa on ollut helppo viedä eteenpäin talon sisällä.

        ”Porukka innostui ja saimme aikaan konkreettisen, meille sopivan toimintasuunnitelman. On ollut upeaa nähdä, että asiat etenevät. Toimintasuunnitelma ohjaa toimintaamme ja pitää pyörät pyörimässä”, Juhola iloitsee.

        Taklaa jahkaaminen

        Miksei vain tekisi asioita itse? Toki voi, mutta ulkopuolinen asiantuntija tuo tekemiseen selkeyttä, rakennetta ja vauhtia. Faros & Comin kokeneet ammattilaiset auttoivat Edusaloa kokoamaan sirpaleiset ajatukset yhteen ja tekemään suunnitelmat, jotka eivät jää pöytälaatikkoon.

        ”Työpajatyöskentely pakotti pysähtymään ja selkeyttämään ajatuksia myös omassa päässä. Aiemmin ideoita oli putkahdellut sieltä täältä, mutta ne jäivät helposti arjen jalkoihin. Nyt saimme kokonaiskuvan kirkkaaksi ja toimintasuunnitelman, jota on helppo viedä eteenpäin”, kertoo Markus Juhola.

        Ulkopuolinen tuki ei vain nopeuttanut etenemistä – se toi myös varmuutta päätöksiin. Kaikkien ei tarvitse olla jokaisen aiheen asiantuntijoita. Riittää, kun on oikeat ihmiset oikeaan aikaan mukana.

        ”Aika on rahaa ja yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa pääset nopeammin vauhtiin. Aloita heti niin pääset eteenpäin”, Juhola rohkaisee.


        Edusalon logo

        Edusalo lyhyesti

        Tarjoamme laadukkaita ja kilpailukykyisiä kehittämis- ja koulutuspalveluita yrityksille, työyhteisöille ja henkilöasiakkaille. Koulutustarjonta sisältää sekä useamman kuukauden koulutuksia että nopeampia lyhytkoulutuksia henkilöstön osaamisen kehittämiseen. Lisäksi tarjolla on työvoimakoulutuksia, kielitutkintoja, useita lupakortti-, ajokortti- ja ammattipätevyyskoulutuksia. Missiomme on edistää osaamista ja kehittää työelämää yhdessä asiakkaidemme kanssa.

        🚀 Valmiina omaan digiloikkaan?

        Elina Pärnä
        Elina Pärnä
        Oppimismuotoilija

        Onko verkkokoulutuksen kehittäminen toivelistalla, mutta suunta vielä hakusessa? Autamme rakentamaan selkeän strategian ja konkreettisen toimintasuunnitelman, joka ei jää pöytälaatikkoon.

        Ota yhteyttä, niin jutellaan, miten pääsette vauhtiin!

          Vinkkaa, linkkaa, twiittaa

          Faros & Com ja Howspace syventävät kumppanuuttaan vahvistaakseen oppimisen vaikuttavuutta

          Faros & Com ja Howspace ovat tehneet yhteistyötä jo useiden vuosien ajan, yhteisenä missionaan tehdä oppimisesta vaikuttavaa, ketterää sekä helpottaa osallistamista organisaatioissa. Syventämällä kumppanuuttamme voimme auttaa asiakkaitamme vieläkin monipuolisemmin.

          Kumppanuuden myötä Faros & Com lisää Howspacen oppimisalustan tarjoamansa Loisto-oppimisalustansa rinnalle ja Howspace vahvistaa asiakkaille saatavilla olevaa oppimisen suunnittelun, toteuttamisen ja fasilitoinnin tukea.  

          Kumppanuus tuo entistä vahvemmin yhteen Faros & Comin pedagogisen osaamisen digitaalisten työkalujen hyödyntämisestä ja Howspacen kansainvälisesti arvostetun tekoälyavusteisen oppimis- ja yhteistyöalustan.

          Faros & Com on hyödyntänyt Howspacea jo vuosien ajan ja on luonut sen ympärille konseptin, joka palvelee sekä Faros & Comin asiakkaita että yritystä itseään tiedon hallinnassa ja osallistamisessa.

          “Olemme vakuuttuneet Faros & Comin palvelukyvystä oppimismuotoilun ja oppimisalustojen käyttöönottamisen sekä hyödyntämisen palveluntarjoajana. Jaamme yhteisen näkemyksen sosiaalisen oppimisen vaikuttavuudesta ja luomme liiketoimintalähtöisen oppimisen mahdollisuuksia asiakkaille yhdessä. Howspacen käyttäjäorganisaatiot varmistavat oppimisen vaikutusta toimintaansa Faros & Comin laaja-alaisilla osallistavien oppimispolkujen suunnittelu- ja toteutuspalveluilla”, kertoo Howspacen toimitusjohtaja, Pasi Mantila.

          ”Howspace on tuonut merkittäviä hyötyjä Faros & Comille. Olemme hyödyntäneet sen innovatiivisia ominaisuuksia valmennusten osallistamiseen: ajatusten tallentamiseen, palautteen keräämiseen ja yhteenvetojen luomiseen. Alkukartoituksen avulla olemme selvittäneet osallistujien vahvuudet ja kipupisteet jo ennen valmennusta, mikä on vahvistanut valmennuspäivien vaikuttavuutta.

          Howspace on tehostanut verkkokurssien suunnittelua auttamalla asiakasta pohtimaan asioita etukäteen oikeista näkökulmista. Tämä mahdollistaa sen, että suunnittelupalaverissa voidaan keskittyä asioiden pohjustamisen sijaan tärkeimpään – tavoitteiden kirkastamiseen.

          Omissa asiakasprosesseissamme olemme käyttäneet Howspacea asiakastarpeiden kartoittamiseen ja valmennusten aktivointimenetelmien esittelyyn. Tapahtumissamme Howspace on rikastuttanut kokemuksia live-sanapilvien, AI-yhteenvetojen ja aktiivisen dialogin avulla”, kertoo Faros & Comin entinen toimitusjohtaja Juhana Lamberg.


          Lisätietoja

          Tarvitsetko sinä apua oppimisen uudistamiseen ja tehostamiseen? Ota yhteyttä, niin räätälöimme sinulle yhteisen ratkaisun, joka kattaa sekä skaalaavan alustan että kehittämis- ja sisällöntuotantotarpeet!

          Reeta Ahola
          Tiiminvetäjä
          reeta.ahola@faroscom.com
          050 506 8088
          Faros & Com Oy

          Pasi Mantila
          Toimitusjohtaja
          pasi.mantila@howspace.com
          050 3309 992
          Howspace Oy


          Faros & Com auttaa asiakkaitaan johtamisen ja osaamisen kehittämisessä liiketoimintalähtöisillä ja pedagogisilla ratkaisuilla, jotka tukevat yksilöiden ja organisaatioiden kasvua jatkuvasti muuttuvassa työelämässä. Uskomme, että vaikuttavin oppimistulos saavutetaan tukemalla oppimista ja kasvua monipuolisin menetelmin.

          Howspace on sosiaalisen oppimisen ja kehittämisen tueksi suunniteltu alusta, jonka avulla voit rakentaa ja hallinnoida oppimismatkoja ja kehitysprosesseja laajalle osallistujajoukolle. Yli 500 000 käyttäjää yli 600 organisaatiossa ympäri maailman luottavat Howspaceen.

          Vinkkaa, linkkaa, twiittaa

          Asiakastarina: Fronerin perehdytysverkkokoulutus

          Kun on kyse jäätelöstä, jokainen yksityiskohta merkitsee – ei vain maussa, vaan myös asiakaskokemuksessa. Mutta miten varmistetaan, että jokaisen kioskin hymyilevä työntekijä on saanut juuri oikeanlaisen ja riittävän perehdytyksen?

          Tästä kysymyksestä alkoi Fronerin ja Faros & Comin yhteistyö. Tavoitteena oli luoda yhtenäinen ja vaikuttava perehdytys, eli tarjota kaikille jäätelötyössä aloittaville innostava peruspaketti. Samalla varmistetaan tasapuolinen tiedonsaatavuus ja ymmärrys brändin merkityksestä asiakaspalvelussa.

          Perehdytyksen tuli olla paitsi selkeä ja kattava, myös houkutteleva varsinkin aloittaville työntekijöille, joista monille juuri jäätelökioski on ensimmäinen työpaikka. Kohderyhmä toi projektiin oman mausteensa: haluttiin luoda perehdytys, joka ei ainoastaan opeta perustietoja, vaan myös rohkaisee työuransa aloittanutta nuorta. Tämä ohjasi koko kurssin suunnittelua – selkeys, ymmärrettävyys ja positiivinen ensivaikutelma olivat avainasemassa.

          Lopputulos? Perehdytys, jossa maistuu hymy.

          Kuinka ratkaisu syntyi?

          Froneri ja Faros & Com aloittivat projektin yhteisellä työpajalla, jossa perehdytyksen sisältö, tavoitteet ja kohderyhmä täsmennettiin. Yhteistyössä suunniteltiin interaktiivinen verkkokurssi, joka vastasi erityisesti nuoren kohderyhmän tarpeisiin.

          Kurssi rakennettiin asiakkaan olemassa olevan livekoulutusmateriaalin pohjalta, mutta se muokattiin verkkoympäristöön sopivaksi. Mikä toimii livenä, ei aina toimi verkossa. Siksi sisällöt tiivistettiin, jäsennettiin ja rytmitettiin niin, että perehdytys pysyy sujuvana ja kiinnostavana. Punainen lanka kirkastettiin huolellisesti, jotta myös koulutuksen rakenne edistää oppimista.

          Sisällöissä keskityttiin tärkeimpiin perusasioihin, jotka uuden työntekijän tulee hallita ennen työskentelyn aloittamista. Kohderyhmän huomioimiseksi ja oppimisen varmistamiseksi koulutus ei ollut pelkkää tekstiä – sisältöä elävöitettiin videoilla ja visuaalisilla elementeillä. Myös tehtäviä hyödynnettiin monipuolisesti. Ne eivät vain testanneet ymmärrystä, vaan toimivat lisäksi hauskoina elementteinä, jotka rohkaisivat uuden oppimiseen. Opiskelijat saavat lopuksi diplomin, joka toimii todisteena perehdytyksen suorittamisesta ja valmiudesta aloittaa jäätelötöissä.

          Faros & Comin projektitiimi – kysy meiltä lisää!

          Anni Lamberg
          Oppimismuotoilija
          Reeta Ahola
          Tiiminvetäjä

          Innostetaan yhdessä uudet työntekijäsi

          Haluatko antaa uusille työntekijöillesi yhtenäisen ja innostavan perehdytyksen? Autamme mielellämme taikomaan vaikuttavan perehdytysverkkokurssin esimerkiksi olemassa olevan livekoulutusmateriaalin pohjalta!

            Vinkkaa, linkkaa, twiittaa

            Lähijohtamisen Mokabingo: 25 asiaa, joissa esihenkilö voi mokata – kuinka monta pysty- tai vaakariviä saat täyteen?

            Moka on mahdollisuus ja virheistä oppii

            Mokat ovat mahdollisuuksia oppia ja kasvaa. Virheisiin suhtaudutaan monesti epäonnistumisina, eikä arvokkaina oppitunteina, jotka kehittävät meitä ja toimintatapojamme. Kilpailuhenkisenä ja tuloshakuisena ihmisenä suhtaudun itsekin helposti virheisiin häviöinä, mutta hyväksymisen jälkeen ne voivat ohjata uuteen suuntaan ja viedä pidemmälle, kuin ilman virheen tekemistä.

            Mikä on sopiva lukumäärä mokia esihenkilölle?

            Esihenkilön on tärkeää näyttää esimerkkiä siitä, että virheet ovat sallittuja ja niistä voi oppia. Sopiva määrä ei ole kiinni mokien määrästä, vaan siitä, miten mokiin suhtaudutaan ja mitä niistä opitaan. Avoin ja rehellinen suhtautuminen omiin virheisiin rakentaa työyhteisön keskinäistä luottamusta ja luo psykologista turvallisuutta. Se mahdollistaa tiimiä tekemään samoin.

            Lähijohtamisen mokabingo – kuinka monta pysty- tai vaakariviä saat täyteen?

            Paljasta oma lähijohtamisen mokasi, joka vienyt sinua pidemmälle, kuin mitä olisi ilman mokaa tapahtunut! Tämän bingon tarkoituksena on kannustaa esihenkilöitä jakamaan omia mokiaan ja oppimaan niistä yhdessä.

            Kuinka moneen mokaan olet sortunut tänä vuonna? Bingo! Itselläni tuli heti kättelyssä ensimmäinen pystyrivi täyteen.

            Virheistä oppiminen toimii, mutta lähijohtamisen valmennuksella kehittyminen ei ole niin työlästä

            Mokista oppii, mutta kaikkea lähijohtamisen osa-alueita ei tarvitse oppia virheitä tekemällä. Toisaalta kannattaa hyväksyä se, että lähijohtamisen taitoja ei opi yhdessä yössä – jostain on kuitenkin aloitettava. Me työstämme lähijohtamisen valmennuksissa käytännönläheisesti osa-alueita, jotka näemme alkukartoituksen perusteella tarpeelliseksi.

            Olin kollegani Reeta Aholan kanssa valmentamassa erään kauppaketjun tiiminvetäjiä. Heidän organisaationsa on kasvamassa vauhdilla ja on monessa mielessä edelläkävijä, esimerkiksi verkkokaupan toiminnot ovat maan parhaita. Tiimi on varsin uusi ja heille ei ole aiemmin järjestetty lähijohtamisen valmennuksia organisaatiomuutoksen takia, mutta nyt oli sen aika.

            Ennen valmennusta keskustelimme toimitusjohtajan kanssa tarpeista ja kartoitimme valmennukseen osallistujien kanssa Howspace-työtilassa, mitkä lähijohtamisen osa-alueet ovat tutumpia ja mitkä koetaan haasteellisiksi. Näiden keskustelujen avulla saimme hyvän kuvan siitä, mistä kannattaa lähteä liikkeelle.

            Lähijohtamisen päivässä käydään läpi hyviä käytäntöjä ja keskustelumalleja

            Ensimmäinen valmennuspäivä oli lähipäivä, jossa kävimme läpi erilaisia johtamistilanteita, parhaita käytäntöjä ja keskustelumalleja. Päivään mahtui myös keskusteluharjoituksia perinteisillä roolituksilla, eli toinen on esihenkilö ja toinen tiimiläinen. Johtamisessa ei tule ikinä valmiiksi ja virheitä tulee varmasti tehtyä, joten nostin esiin myös omia johtamisen haasteita ja tarinoita, joista ei voi ylpeillä, mutta joista olen itse oppinut. Nämä tarinat auttoivat luottamuksen rakentamisessa ja keskustelujen kulussa, kun kaikki uskalsivat heittäytyä mukaan.

            Ensimmäisen valmennuspäivän jälkeen osallistujat antoivat palautetta ja annoimme välitehtävän, joka piti tehdä ennen seuraavaa valmennuspäivää. Tehtävässä osallistujat hyödyntävät palautemalleja aidoissa keskusteluissa ja kirjoittavat huomionsa työtilaan. Seuraava valmennuspäivä rakennetaan havaittujen tarpeiden, palautteiden ja johdon toiveiden pohjalta.

            Näihin aiheisiin käytimme aikaa:

            • Johtamistyylit – Aloitimme perehtymällä erilaisiin johtamistyyleihin ja pohdimme, miten ne näkyvät omassa arjessa.
            • Valmentava johtaminen – Syvennyimme valmentavan johtamisen käytäntöihin ja harjoittelimme GROW- ja HTTP-keskustelumalleja pareittain – myös haastavia tilanteita.
            • Erilaisuus – Kävimme läpi vuorovaikutustyylejä ja keskustelimme, miten erilaisuus vaikuttaa tiimin dynamiikkaan.
            • Psykologinen turvallisuus – Pohdimme psykologisen turvallisuuden merkitystä ja keinoja sen vahvistamiseen omassa tiimissä.

            Palautteita lähijohtamisen valmennuspäivästä

            😊 ”Sain paljon uutta oppia, jota aion käyttää jatkossa. Tällaisia yhteisiä esihenkilöiden koulutuksia olisi hyvä olla säännöllisesti. Valmentajat molemmat hyviä!”

            😊 ”Aihe, josta riittäisi moneen päivään.”

            😊 ”Ideoita ja ahaa-elämyksiä.”

            😊 ”Menetelmien ja mallien harjoittelu auttaa aina niiden arkeen viemistä. Aikaa oli sopivasti ja hyvää keskustelua.”

            Blogitekstistä kiitos entiselle faroscomilaiselle Juhanalle, jonka kynästä teksti on alun perin syntynyt.

            Olisiko sinun organisaatiossasi tarvetta kehittää lähijohtamisen osaamista, vai jatkaako tiimisi mokabingon pelaamista?

            Varaa maksuton sparraus ja saat ideoita siihen, minkälaisella valmennuksella esihenkilönne voivat lopettaa mokabingon hyödyntämisen!

            Vinkkaa, linkkaa, twiittaa

            Paranna palvelua ja kasvata myyntiä samoilla toimenpiteillä

            Tuntuuko siltä, että viestisi eivät tavoita asiakkaita tai jäävät muiden jalkoihin? Onnistunut asiakaskohtaaminen voi ratkaista tämän – ja samalla lisätä myyntiä.

            Päättäjänä saan aika monta yhteydenottoa päivässä – joihinkin vastaan, mutta monet menevät ohi. Sähköposti ja LinkedIn laulavat monenlaisista mahdollisuuksista, joista kanssani haluttaisiin keskustella: mitkä ovat meidän tämä vuoden tavoitteemme, haasteemme, tai miten meillä on hoidettu asiakashankinta, tietoturva, vastuullisuus, kirjanpito, sähköt, vakuutukset, verkkosivut, työterveyshuolto, toimitila, hakukoneoptimointi, verkkoyhteydet…

            Miten viestisi erottuu massasta?

            Jotkut harvat lähestyvät persoonallisella tai kohdennetulla sanomalla, esimerkiksi ”Näin sinun postauksesi, ja minun oli pakko ottaa yhteyttä, kun…”. Nämä harvat ovat yleensä tutustuneet myös verkkosivuihimme ja tietävät esimerkiksi palvelumme.

            He herättävät mielenkiintoni, kun pystyvät kertomaan jotain hyödyllistä tai mielenkiintoista jo ensimmäisessä yhteydenotossaan. Riippumatta yhteydenottokanavasta, näissä keskusteluissa tulee tunne, etten ole vain yksi rivi pitkällä kylmäsoittolistalla.

            5 käytännön vinkkiä asiakaskohtaamisiin

            Valmennamme itse eri kohderyhmille onnistuneita asiakkaan kohtaamisia. Tässä muutama oma vinkkini onnistuneen asiakaskohtaamisen rakentamiseen:

            1. Kun mahdollista, selvitä asiakkaan tilanne aina ennen kuin ehdotat mitään.
            2. Kysy, kuuntele ja sitten se vaikein – ole oikeasti läsnä.
            3. Sinä olet asiantuntija, ja kun tunnet asiakkaan tilanteen ja tarpeet, voit tarjota aidosti parhaan ratkaisun.
            4. Pohdi, miten voit omalla toiminnallasi osoittaa asiakkaalle, että hän on tärkeä.
            5. Pidä huolta asiakkaastasi. Se ei tarkoita sitä, että sinulla olisi jokaisessa tilanteessa myyntihousut jalassa.

            Motivoitunut ja koulutettu tiimi on avain erinomaiseen asiakaspalveluun

            Kun tiimi ymmärtää oman roolinsa arvon ja saa käyttöönsä oikeat työkalut, vaikutus näkyy nopeasti sekä asiakaskokemuksessa että myyntituloksissa. Hyvä asiakaspalvelu ei ole sattumaa, vaan se vaatii selkeät toimintamallit ja motivoituneen henkilöstön, joka uskoo tekemänsä työn merkitykseen.

            Valmennuksen avulla tiimin jäsenten itsevarmuus kasvaa, ja he uskaltavat tarttua rohkeammin myös myynnillisiin mahdollisuuksiin – ilman, että asiakas tuntee oloaan painostetuksi. Tuloksena on aidosti asiakaslähtöinen palvelu, joka lisää sekä asiakastyytyväisyyttä että liiketoiminnan kasvua.

            Valmennuksella tehoa asiakaskohtaamisiin – pienillä muutoksilla suuria tuloksia

            Myynnillisen asiakaspalvelun valmennuksissamme herättelemme jokaisen kiinnostumaan arvoa tuottavasta asiakaspalvelusta. Monet valmennuksen keinoista ovat sellaisia, ettei organisaation tarvitse investoida suuria summia tekniikkaan, vaan muutos tapahtuu selkeyttämällä tiimin merkitystä ja päättämällä käytännönläheisistä toimenpiteistä.

            Valmennuksissamme keskitytään muun muassa seuraaviin aiheisiin:

            • Myynnin esteiden tunnistaminen ja ratkaiseminen: Asiakaspalvelutyöhön liittyy usein erilaisia myynnin esteitä, jotka voivat vaihdella ihmisistä ja alasta riippuen. Monet näistä esteistä ovat kuitenkin ratkaistavissa pienillä muutoksilla.
            • Myynnillisen asiakaspalvelun merkitys: Kaikki eivät aina ymmärrä, kuinka tärkeää myynnillinen asiakaspalvelu on sekä itselle että asiakkaalle. Sen oivaltaminen voi kuitenkin muuttaa koko asiakaskohtaamisen luonteen.
            • Erilaisuuden ymmärtäminen asiakaskohtaamisessa: Ihmiset toimivat ja ajattelevat eri tavoin, mutta asiakaskohtaamisissa oletukset voivat helposti johtaa harhaan. Kun huomioit asiakkaan yksilöllisyyden, vältyt turhilta väärinkäsityksiltä.
            • Luottamuksen rakentaminen: Luottamus alkaa rakentua heti ensimmäisestä kontaktista. Omalla toiminnallasi voit vaikuttaa ratkaisevasti siihen, miten asiakas kokee tilanteen.
            • Läsnäolon, kysymisen ja kuuntelun voima: Nämä taidot ovat nykyään harvinaisia asiakaspalvelutilanteissa, mutta juuri niiden avulla voit erottautua kilpailijoista ja jättää positiivisen vaikutuksen.
            • Ratkaisun räätälöinti asiakkaan tarpeisiin: Asiakkaat arvostavat henkilökohtaisia ratkaisuja, jotka huomioivat heidän tilanteensa ja tarpeensa. Tämä edellyttää kykyä kysyä oikeita kysymyksiä, kuunnella aktiivisesti ja hyödyntää omaa asiantuntemustasi.

            Blogitekstistä kiitos entiselle faroscomilaiselle Juhanalle, jonka kynästä teksti on alun perin syntynyt.

            Kysy lisää myynnillisen asiakaspalvelun valmennuksestamme

            Herätä tiimisi myyntihenkisyys ja tee asiakaskohtaamisista onnistuneita! Pienillä muutoksilla voi olla suuri vaikutus niin asiakastyytyväisyyteen kuin yrityksesi tulokseen.

            Vinkkaa, linkkaa, twiittaa

            Asiakastarina: Onnin myynnillisen asiakaspalvelun valmennus

            Suunnittelimme ja toteutimme Onnille myynnillisen asiakaspalvelun valmennuksen, joka lähti Onnin tarpeesta lisätä ja monipuolistaa myyntiosaamista. Valmennuksen tavoitteena oli osallistaa tiimiesihenkilöt sekä asiakasneuvojat ja vahvistaa heidän osaamistaan myynnissä ja myynnillisessä asiakaspalvelussa. Valmennuksen keskiössä oli asiakkaan kohtaaminen ja myynnillisyys palvelutilanteissa.

            Konkreettisia työkaluja asiakaskokemuksen ja myynnin kehittämiseen

            Valmennuspäivien sisällön suunnittelussa hyödynnettiin Howspace-työtilaa, jossa ennakkokyselyn avulla kartoitettiin osallistujien vahvuuksia ja kehityskohteita. Yhteistoiminnallinen oppimis- ja kehitysalusta mahdollisti myös ryhmäkeskustelujen harjoitusten ja jatkotehtävien jakamisen sujuvasti niin valmennuspäivänä kuin sen jälkeenkin.

            Itse valmennuspäivissä pureuduimme mm. asiakkaan kohtaamisen portaiden hyödyntämiseen eri kanavissa sekä kuuntelemisen ja aidon läsnäolon merkitykseen asiakaskokemuksen parantamisessa.

            Valmennuspäivän muita aiheita olivat

            • Mitä on hyvä palvelu nykypäivänä?
            • Hintakeskustelut ja reklamaatiot: Hintakeskustelut koetaan monesti haasteellisiksi, ja reklamaatioita saatetaan pelätä – miten epäselviä tai ristiriitaisia tilanteita käsitellään?
            • Myynnin merkitys: Myynti mahdollistaa organisaation kasvun ja kehityksen. Miksi se on tärkeää asiakkaalle? Entä organisaatiolle?
            • Erilaiset asiakkaat: Asiakkailla on odotuksia, jotka voi joko täyttää, ylittää tai alittaa – jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa tähän.
            • Tuotteet ja palvelut vs. hyödyt ja merkitys: Myydäänkö tuotteita ja palveluita, vai hyötyjä ja merkitystä?

            Matka yhdessä jatkuu, ja seuraavassa valmennuspäivässä osaamista syvennetään poikkeustilanteiden hallinnassa sekä elämyksellisyyden luomisessa.

            Inspiroiva, osallistava ja käytännönläheinen

            Valmennuspäivä Onnin tiimiesihenkilöiden ja asiakasneuvojien kanssa oli täynnä innostusta ja oivallusta. Osallistujat kokivat valmennuksen inspiroivana ja motivoivana:

            • ”Teoria ja ryhmäkeskustelut hyvässä tasapainossa, toi käytännönläheisyyttä.”
            • ”Selkeä ja ajatuksia herättävä. Sai heräämään ajatuksia ja innostusta kokeilla työssä uusia oppeja.”
            • ”Asiakaspalvelutilanteiden läpikäyminen portaittain ja esimerkkien avulla antoi lisää ajatuksia ja vinkkejä omaan työhön.”
            • ”Tosi motivoiva päivä. Eniten tykkäsin palvelun portaitten läpikäynnistä.”
            • ”Tilanteisiin sopivat käytännön esimerkit, innostavat vetäjät, ajatuksia omaan työhön.”
            • ”Vetäjät ihan huippuja! Ajatuksia herättävä ja mielenkiintoinen.”

            ”Yhteistyö Faros & Comin kanssa on ollut helppoa ja sujuvaa, ja kouluttajat saivat hyvin käsityksen siitä konkretian tasosta, jolla halusimme koulutuksen tapahtuvan. Tiimi on ollut innoissaan kokeilemassa uutta osaamistaan. Odotamme jo kovasti seuraavaa koulutuspäivää.”

            Videolla Faros & Comin entinen toimitusjohtaja Juhana Lamberg ja Onnin kuluttajapalveluiden liiketoimintajohtaja Anna Korpivaara kertovat päivästä lyhyesti.

            Faros & Comin projektitiimi – kysy meiltä lisää!

            Tehdään yhdessä asiakaskokemuksesta ja myynnistä tiimisi supervoima – tilaa myynnillisen asiakaspalvelun valmennus

            Haluatko antaa tiimillesi avaimet voittavan asiakaskokemuksen rakentamiseen? Myynnillisen asiakaspalvelun valmennuksemme tarjoaa konkreettisia työkaluja ja inspiraatiota niin asiakaskokemuksen kuin myynninkin kehittämiseen.

            Ota yhteyttä ja varaa oma valmennussettisi!

              Vinkkaa, linkkaa, twiittaa

              Opi tai unohdu – tekoäly edition 12.2.2025

              Opi tai unohdu -tapahtuma tulee taas, ja tällä kertaa sukellamme tekoälyn kiehtovaan maailmaan! 🚀

              Tekoäly on teema, joka vaikuttaa ja pohdituttaa meitä kaikkia jollain tavalla. Tämän vuoden Opi tai unohdu -tapahtumassa tarkastellaan yhdessä tekoälyn tämänhetkistä roolia ja keskustellaan sen soveltamisesta organisaation oppimisen näkökulmasta. Tiedossa on inspiroivia puheenvuoroja ja toisiltamme oppimista! Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille.

              📅 12.2.2025
              🕑 15.00–17.00
              📌 Minerva-tori, Helsingin yliopisto, Siltavuorenpenger 5 A

              Ohjelma lyhyesti

              • 15.00 Tapahtuman avaus ja tervetulosanat
              • Miten tekoäly voi auttaa rakentamaan psykologista turvallisuutta, Juho Nenonen, Co-Founder, Remote Team Builder
              • Tekoälystä ystävä oppimiseen, Susanna Valkeus, Competence Developer, OP-Henkivakuutus Oy
              • Kognitiotutkijan näkökulma – kognitiiviset vinoumat ihmisen ja koneen välissä, Anna-Mari Wallenberg, yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto
              • Koonti ja kiitokset
              • 17.00 Tapahtuma päättyy

              Maksuton tapahtuma järjestetään yhteistyössä Helsinki Education Hubin ja SKILLE-verkoston kanssa. Toivottavasti nähdään Minerva-torilla! 👋

              Vinkkaa, linkkaa, twiittaa