Näin teet helposti laadukasta verkkotuotantoa
Olen tehnyt töitä eLearningin parissa lähes 10 vuotta ja nyt uusi tuleva vuosikymmen ja vuosi 2020 on saanut minut miettimään, mitä olen tänä aika oppinut.
Näiden vuosien aikana olen oppinut valtavasti erilaisista tavoista, tekniikoista, välineistä ja sekä muista tavoista tehdä töitä. Osa näistä on toiminut hyvin ja on edelleen käytössäni ja toinen osa taas ei. Tämä on varmasti tuttua kaikille, jotka joskus ovat uskaltaneet kokeilla erilaisia tapoja tehdä töitä. Olen ollut myös paljon tekemisissä kehityksen kanssa, eli olen saanut kehittää, ideoida ja jopa toteuttaa uusia juttuja.
Näillä kokemuksilla ja ideoilla olen rikastanut omaa osaamistani ja nyt haluan jakaa muutamia sellaisia asioita, jotka näen hyödylliseksi ja tarpeelliseksi myös teille. Uskon, että näistä vinkeistä on hyötyä, oletpa sitten aloittelija tai jo kokeneempi osaaja.
Tekijä, ei suunnittelija?
Urani alussa suunnittelu ei kuulunut sanavarastooni, koska olin mielestäni tekijä, en suunnittelija. Muistan edelleen, kuin eräs kollegani totesi minulle useasti, että ”piirrä, piirrä ja piirrä ja tee vasta sitten”. Ajan myötä olen oppinut, että suunnittelu on tärkein osa tekemistä. Ilman hyvää suunnitelmaa sitä lähtee vähän kuin ajamaan sokkona autoa, vailla järkevää määränpäätä.
Varaa aikaa suunnitteluun riittävästi, koska hyvän suunnitelman kanssa on helppo toteuttaa paras lopputulos.
Mitkä ihmeen mallipohjat?
Jokainen sisällöntuottaja tietää, että suurin osa verkkokurssitoteutuksista tehdään suhteellisen samalla kaavalla. Teksti on usein vasemmalla ja kuva oikealla tai jotain tuonne päin. Uuden projektin alkaessa luodaan layout, joka on hieman vastaavanlainen kuin jo aiemmin tehdyt toteutukset. Toki tähänkin sääntöön on poikkeuksia, sillä mahdollisia verkkokurssin toteutusmuotoja on aina kunnianhimoisista pelillisistä toteutuksista simppeleihin mikrokursseihin.
Tämän vuoksi olemme kehittäneet Faros & Comilla erilaisia valmiita mallipohja- ja elementtikirjastoja asiakkaidemme käyttöön. Kysy lisää täältä.
Mitä hyötyä näistä voisi sinulle olla? Ainakin voin luvata, että sisällöntuotantosi jälki on tasalaatuista, layout variaatioita on useampia ja tekeminen viisi kertaa nopeampaa. Pohjat ovat luonnollisesti täysin muokattavissa, joten pienellä vaivalla saat hyvinkin erinäköistä sisältöä aikaiseksi. Oikeastaan sinulle jää vain mukavat tekemiset, kun kaikki muu on mietitty ja tehty puolestasi.
Vältä tekijän harha-askeleet
Kuten meistä jokainen tietää, omille tekemisille tulee nopeasti sokeaksi. Siksi kannattaa aina antaa muiden kommentoida tekemiäsi koulutuksia tuotannon aikana. Olen huomannut vuosien varrella, että kun itse tekee jotakin projektia monta viikkoa, ei enää osaa asettua kunnolla loppukäyttäjän saappaisiin.
Kaikki on tekijälle itselleen itsestään selvää ja silloin ollaan ”vaarallisilla vesillä”.
Tällöin unohtuu helposti ne seikat, joita vaikuttavassa verkkokurssissa eniten tarvitaan, kuten vaikkapa ohjeistus. Tekijä itse tietää tasan mitä nappia pitää painaa missäkin kurssin kohdassa. Tämän vuoksi olisi tärkeää, että kun olet mielestäsi valmis ja koulutuksesi on täydellinen, niin joku katsoisi tekeleesi läpi ja antaisi kommentteja, miten koulutuksesta voisi saada vielä paremman. Kommentoijiksi voi pyytää aiheen toista asiantuntijaa, sekä myös koulutuksen kohderyhmään kuuluvia loppukäyttäjiä! Tiedän, että palautteen pyytäminen ja kehitysideoiden saaminen voi tuntua hankalalta, mutta usko minua kun kerron, että näiden avulla sinusta tulee paljon parempi sisällöntuottaja ja saat varmasti uusia ajatuksia tekemiseesi.
Tehokkaat työtavat avaavat oven oppimiselle
Vaikka tekniikat ympärillä muuttuvat jatkuvasti, jokin asia kuitenkin pysyy. Kun löydät oikeat avaimet omaan työskentelyysi, uskon, että uuden oppiminen helpottuu ja nautit enemmän työstäsi.
Tsemppiä! Muista, että aika on rahaa, joten se kannattaa käyttää hyödyllisesti.
Tutustu verkkokurssiprojekteihimme:
Blogitekstistä kiitos entiselle faroscomilaiselle Annalle, jonka kynästä teksti on alun perin syntynyt.