fbpx

Psykologinen turvallisuus luo perustan organisaation oppimiselle

Psykologinen turvallisuus on organisaatiokulttuurin ja hyvän työntekijäkokemuksen rakentamisen peruspilari. Ongelmien ratkaiseminen avoimessa ja hyväksyvässä ilmapiirissä edesauttaa luovaa ajattelua ja uusien toimintatapojen omaksumista luoden näin lähtökohdat myös vaikuttaville oppimistuloksille.

Kokemus tuesta ja arvostuksesta

Psykologisella turvallisuudella tarkoitetaan sitä, että yhteisössä jokainen kokee pystyvänsä olemaan oma itsensä, ilmaisemaan erilaisia näkemyksiään ja ideoitaan, kysymään ”tyhmiäkin” kysymyksiä ja ottamaan riskejä sekä tekemään virheitä ilman pelkoa seuraamuksista.  

Hyvät olosuhteet oppimiselle

Psykologinen turvallisuus ja avoin ilmapiiri luovat ihanteelliset olosuhteet organisaation ja yksilöiden oppimiselle.

Uusia ideoita heitetään aktiivisesti ilmoille ja kokeillaan rohkeasti, mikä edistää innovaatioita ja kykyä sopeutua uusiin toimintatapoihin. Arvostelun sijaan koetaan arvostusta, jolloin virheiden hyväksyminen ja niistä oppiminen on helpompaa. Luottamuksen ilmapiirissä jaetaan mielellään tietoja ja taitoja, jolloin koko organisaatio kehittyy kollektiivisesti.

Psykologinen turvallisuus kannustaa henkilöstöä omien vahvuuksiensa sekä kehityskohtiensa avoimeen tarkasteluun ja niiden pohjalta oman osaamisensa kehittämiseen. Psykologisesti turvallinen ympäristö aktivoi ottamaan vastuuta omasta oppimisestaan ja edesauttaa itseohjautuvuutta.

Oppiminen osaksi arkea

Oppiva kulttuuri tulee juurruttaa organisaation arvopohjaan ja sen rakentaminen edellyttää vahvaa sitoutumista kaikilla organisaation tasoilla.

Esimerkiksi seuraavien asioiden kehittäminen auttaa vahvistamaan psykologista turvallisuutta ja rakentamaan oppivaa kulttuuria:

  • Jatkuvaan parantamiseen kannustava kulttuuri
  • Avoin ja selkeä viestintä oppimisen tavoitteista ja odotuksista
  • Erilaisten näkökulmien ja kokemusten jakaminen sekä arvostaminen
  • Yhteisöllinen kehittäminen ja ongelmien ratkaiseminen
  • Virheiden näkeminen oppimismahdollisuutena
  • Kannustaminen aktiiviseen työn ja tarvittavan osaamisen kehittämiseen
  • Monipuoliset jatkuvaa oppimista tukevat koulutukset
  • Oppimisen seuraaminen ja arviointi
  • Erilaisten oppimistarpeiden huomioon ottaminen
  • Johdon tuki ja esimerkki
  • Vertaistuki ja mentorointiohjelmat

Oppivassa organisaatiossa pyritään jatkuvaan työn kehittämiseen ja suorituskyvyn parantamiseen. Investoimalla psykologiseen turvallisuuteen organisaatio osoittaa arvostavansa henkilöstöään ja heidän jatkuvaa oppimistaan. ❤️

Me Faros & Comilla tuemme organisaatiota oppimiskulttuurin luomisessa ja vaikuttavien oppimistulosten saavuttamisessa esimerkiksi organisaation tarpeeseen räätälöidyillä valmennuksilla, verkko- ja livekoulutuksilla sekä työpajatyöskentelyllä.


Laura Sobott

Oppimisen kehittäjä ja kouluttaja

Laura yhtenä Faros & Comin oppimisen kehittäjistä muotoilee vaikuttavia, idearikkaita ja kohderyhmää puhuttelevia oppimisratkaisuja – aina tavoitelähtöisesti.

Vinkkaa, linkkaa, twiittaa