Lähijohtamisen Mokabingo: 25 asiaa, joissa esihenkilö voi mokata – kuinka monta pysty- tai vaakariviä saat täyteen?

Moka on mahdollisuus ja virheistä oppii

Mokat ovat mahdollisuuksia oppia ja kasvaa. Virheisiin suhtaudutaan monesti epäonnistumisina, eikä arvokkaina oppitunteina, jotka kehittävät meitä ja toimintatapojamme. Kilpailuhenkisenä ja tuloshakuisena ihmisenä suhtaudun itsekin helposti virheisiin häviöinä, mutta hyväksymisen jälkeen ne voivat ohjata uuteen suuntaan ja viedä pidemmälle, kuin ilman virheen tekemistä.

Mikä on sopiva lukumäärä mokia esihenkilölle?

Esihenkilön on tärkeää näyttää esimerkkiä siitä, että virheet ovat sallittuja ja niistä voi oppia. Sopiva määrä ei ole kiinni mokien määrästä, vaan siitä, miten mokiin suhtaudutaan ja mitä niistä opitaan. Avoin ja rehellinen suhtautuminen omiin virheisiin rakentaa työyhteisön keskinäistä luottamusta ja luo psykologista turvallisuutta. Se mahdollistaa tiimiä tekemään samoin.

Lähijohtamisen mokabingo – kuinka monta pysty- tai vaakariviä saat täyteen?

Paljasta oma lähijohtamisen mokasi, joka vienyt sinua pidemmälle, kuin mitä olisi ilman mokaa tapahtunut! Tämän bingon tarkoituksena on kannustaa esihenkilöitä jakamaan omia mokiaan ja oppimaan niistä yhdessä.

Kuinka moneen mokaan olet sortunut tänä vuonna? Bingo! Itselläni tuli heti kättelyssä ensimmäinen pystyrivi täyteen.

Virheistä oppiminen toimii, mutta lähijohtamisen valmennuksella kehittyminen ei ole niin työlästä

Mokista oppii, mutta kaikkea lähijohtamisen osa-alueita ei tarvitse oppia virheitä tekemällä. Toisaalta kannattaa hyväksyä se, että lähijohtamisen taitoja ei opi yhdessä yössä – jostain on kuitenkin aloitettava. Me työstämme lähijohtamisen valmennuksissa käytännönläheisesti osa-alueita, jotka näemme alkukartoituksen perusteella tarpeelliseksi.

Olin kollegani Reeta Aholan kanssa valmentamassa erään kauppaketjun tiiminvetäjiä. Heidän organisaationsa on kasvamassa vauhdilla ja on monessa mielessä edelläkävijä, esimerkiksi verkkokaupan toiminnot ovat maan parhaita. Tiimi on varsin uusi ja heille ei ole aiemmin järjestetty lähijohtamisen valmennuksia organisaatiomuutoksen takia, mutta nyt oli sen aika.

Ennen valmennusta keskustelimme toimitusjohtajan kanssa tarpeista ja kartoitimme valmennukseen osallistujien kanssa Howspace-työtilassa, mitkä lähijohtamisen osa-alueet ovat tutumpia ja mitkä koetaan haasteellisiksi. Näiden keskustelujen avulla saimme hyvän kuvan siitä, mistä kannattaa lähteä liikkeelle.

Lähijohtamisen päivässä käydään läpi hyviä käytäntöjä ja keskustelumalleja

Ensimmäinen valmennuspäivä oli lähipäivä, jossa kävimme läpi erilaisia johtamistilanteita, parhaita käytäntöjä ja keskustelumalleja. Päivään mahtui myös keskusteluharjoituksia perinteisillä roolituksilla, eli toinen on esihenkilö ja toinen tiimiläinen. Johtamisessa ei tule ikinä valmiiksi ja virheitä tulee varmasti tehtyä, joten nostin esiin myös omia johtamisen haasteita ja tarinoita, joista ei voi ylpeillä, mutta joista olen itse oppinut. Nämä tarinat auttoivat luottamuksen rakentamisessa ja keskustelujen kulussa, kun kaikki uskalsivat heittäytyä mukaan.

Ensimmäisen valmennuspäivän jälkeen osallistujat antoivat palautetta ja annoimme välitehtävän, joka piti tehdä ennen seuraavaa valmennuspäivää. Tehtävässä osallistujat hyödyntävät palautemalleja aidoissa keskusteluissa ja kirjoittavat huomionsa työtilaan. Seuraava valmennuspäivä rakennetaan havaittujen tarpeiden, palautteiden ja johdon toiveiden pohjalta.

Näihin aiheisiin käytimme aikaa:

  • Johtamistyylit – Aloitimme perehtymällä erilaisiin johtamistyyleihin ja pohdimme, miten ne näkyvät omassa arjessa.
  • Valmentava johtaminen – Syvennyimme valmentavan johtamisen käytäntöihin ja harjoittelimme GROW- ja HTTP-keskustelumalleja pareittain – myös haastavia tilanteita.
  • Erilaisuus – Kävimme läpi vuorovaikutustyylejä ja keskustelimme, miten erilaisuus vaikuttaa tiimin dynamiikkaan.
  • Psykologinen turvallisuus – Pohdimme psykologisen turvallisuuden merkitystä ja keinoja sen vahvistamiseen omassa tiimissä.

Palautteita lähijohtamisen valmennuspäivästä

😊 ”Sain paljon uutta oppia, jota aion käyttää jatkossa. Tällaisia yhteisiä esihenkilöiden koulutuksia olisi hyvä olla säännöllisesti. Valmentajat molemmat hyviä!”

😊 ”Aihe, josta riittäisi moneen päivään.”

😊 ”Ideoita ja ahaa-elämyksiä.”

😊 ”Menetelmien ja mallien harjoittelu auttaa aina niiden arkeen viemistä. Aikaa oli sopivasti ja hyvää keskustelua.”

Olisiko sinun organisaatiossasi tarvetta kehittää lähijohtamisen osaamista, vai jatkaako tiimisi mokabingon pelaamista?

Varaa maksuton sparraus ja saat ideoita siihen, minkälaisella valmennuksella esihenkilönne voivat lopettaa mokabingon hyödyntämisen!

Juhana Lamberg

Toimitusjohtaja

Vinkkaa, linkkaa, twiittaa