fbpx

Suunnitteletko verkkokurssia tai digitaalista oppimateriaalia? Tee digitaalisesta ratkaisusta vaikuttava

Onko organisaatiollasi edessä muutos tai tarve kouluttaa henkilöstölle jokin uusi asia? Mietit kenties vaikuttavinta keinoa viedä jokin tärkeä asia käytäntöön.

Annan sinulle muutamia meillä hyväksi todettuja ohjeita vaikuttavan digitaalisen ratkaisun suunnitteluun. Hyvä suunnitelma ei vie paljon aikaa, mutta nopeuttaa ja selkeyttää tavoitteen saavuttamista.

Oikeita asioita oikeisiin tarpeisiin

Kaiken a ja o on tunnistaa, mihin muutoksella oikeasti pyritään. Aloita siis suunnittelu tavoitteiden kirkastamisesta. Sen jälkeen pystyt määrittelemään, mitä kohderyhmän tulisi oppia, jotta tavoitteeseen päästään.

Valitse tavoitteiden perusteella toimivin ratkaisu. Mieti, riittääkö tavoitteiden saavuttamiseen yksinkertaisempi informaation jakaminen vai onko tarpeen panostaa vaikuttavampaan toteutukseen.

Me Faros & Comilla aloitamme aina suunnittelun tavoitteiden kirkastamisesta yhdessä aiheen asiantuntijoiden kanssa.  

Vaikuttavuutta osallistamalla

Digitaalinen ratkaisu on vaikuttava silloin, kun osallistujien toiminta muuttuu arjessa toivottuun suuntaan.

Lisää opetukseen tehoja aktivoimalla osallistujaa miettimään asioita omalta kannaltaan.

Kokeile esimerkiksi näitä:

  • Konkretisoi teoriaa käytännönläheisillä esimerkeillä ja case-harjoituksilla, interaktiivisilla videoilla tai havainnoivilla ruutunauhoituksilla.
  • Opeta, kertaa ja ohjaa osallistujaa tavoitteiden mukaisesti palautteilla, pelinomaisella testillä tai osaamista vahvistavilla lisätehtävillä.
  • Luo erityisesti organisaatiota koskevissa kehityshankkeissa osallistujille mahdollisuus vaikuttaa ja oppia kollegoiltaan yhteisöllisten kanavien avulla.
  • Motivoi oppimaan ja synnytä toivottuja mielikuvia tavoitteita tukevilla tarinallisilla tai pelillisillä keinoilla. Erityisesti perehdytyskursseilla kannattaa tehdä vaikutus uuteen työtekijään.
  • Ohjaa osallistujaa kehittämään osaamistaan toivottuun suuntaan itsearviointien ja personoitujen palautteiden avulla.

Me Faros & Comilla suunnittelemme tavoitteiden pohjalta linjakkaan ratkaisun, jossa sisältö, menetelmät ja digitaaliset ratkaisut tukevat tavoitteeseen pääsemistä.

Pidä mielessäsi tavoite

Päätät sitten toteuttaa verkkokurssin tai opetusvideon, pidä jatkuvasti mielessäsi tavoite. Vaikuttava sisältö on kohderyhmää puhuttelevaa ja käytännönläheistä. Selkeä rakenne auttaa osallistujaa jäsentämään asioita.

Tässä vielä kiteytettynä käyttöösi vinkit vaikuttavan digitaalisen ratkaisun suunnitteluun:

  1. Mieti, kenelle koulutus on tarkoitettu.
  2. Kirkasta tavoitteet. Mitä koulutuksen avulla pyritään saavuttamaan?
  3. Mieti, mitä asioita pitäisi kertoa, jotta osallistujan tai organisaation toiminta muuttuisi toivottuun suuntaan.
  4. Valitse tavoitteita tukevat ratkaisut, keinot ja menetelmät.

Toivottavasti innostuit aiheesta yhtä paljon kuin minä.

Me Faros & Comilla autamme organisaatiotasi luomaan voittavia oppimiskokemuksia pedagogisin keinoin. Luomme henkilöstölle helppokäyttöisen ja sitouttavan oppimiskokemuksen, joka antaa palkitsevia onnistumisen kokemuksia ja jonka hyödyt näkyvät jokapäiväisessä työssä.

Tutustu verkkokurssiprojekteihimme:

Laura Sobott

Oppimisen kehittäjä

Laura yhtenä Faros & Comin oppimisen kehittäjistä suunnittelee vaikuttavia, idearikkaita ja kohderyhmää puhuttelevia digitaalisia ratkaisuja – aina tavoitelähtöisesti.

Vinkkaa, linkkaa, twiittaa