fbpx
Nainen koulutuksessa

Viisi vinkkiä etäkoulutuksen vetämiseen Microsoft Teamsilla

Oletko vetämässä ensimmäistä kertaa koulutusta etänä ja välineenäsi on Microsoft Teams?

Tällä hetkellä koulutuksia järjestetään lähinnä etäkoulutuksina. Olet ehkä jo huomannut, että pelkkä etäluennointi ei tuo sellaisia oppimistuloksia kuin toivot. Samalla ihmisten motivointi ja osallistaminen voivat tuntua tahmealta, kun osallistujien ilmeitä ja kehonkieltä ei pysty lukemaan.

Näiden haasteiden ratkomiseen ei kuitenkaan välttämättä tarvita uusia työkaluja, vaan oppimistuloksien ja osallistumisen laatuun voi vaikuttaa myös erilaisilla tavoilla käyttää tuttuja työvälineitä.

Tästä blogista saat muutamia vinkkejä etäkoulutukseen ja osallistujien aktivointiin etänä – erityisesti Teamsin avulla

  • Vinkki 1: Käytä tehtäviä
  • Vinkki 2: Jaa porukka ryhmiin
  • Vinkki 3: Vaihtele rytmiä
  • Vinkki 4: Opasta etäopiskeluun
  • Vinkki 5: Käytä kanavia ja anna välitehtäviä opetuskertojen väleihin

Oletetaan, että sinulla on opetuksen tavoite ja kohderyhmä kirkkaana mielessä. Myös opetuksen sisältö, esimerkiksi Powerpointit, ovat valmiina. Lähdetään seuraavaksi miettimään, miten voisit rikastaa opetustasi aktivoimalla ja ohjaamalla porukkaa etäkoulutuksessa.

Vinkki 1: Käytä tehtäviä

Tehtävien ajatus on, että saat osallistujat hetkeksi itse miettimään opetettavaa asiaa. Samalla näet selkeästi osallistujien osaamistason eri aiheissa ja pystyt antamaan arvokasta palautetta tilanteen mukaan.

Muista, että välittömän palautteen saaminen (formatiivinen arviointi) on yksi maailman tehokkaimmista opetusmenetelmistä. Hyödynnä sitä myös etäopetuksessa. Samalla saat arvokasta tietoa siitä, miten osallistujat edistyvät.

Etäkouluttajan on hyvä ottaa huomioon, että toisille puheenvuoron ottaminen etäkoulutuksessa on mieluisempaa kuin toisille. Kouluttajana tehtäväsi on antaa kaikkien ajattelulle tilaa.

Esimerkkejä:

Verkkopedagogiikkakoulutuksessa olen antanut tehtäväksi arvioida kuvitteellisen koulutuksen tavoitteita, tehtäviä ja tekstejä. Vastaukset on voinut antaa huikkaamalla tai chattiin esimerkiksi numeroilla tai hymiöllä.

Ideointitehtävissä on voitu antaa vähän pidempiäkin vastauksia chatissa. Sieltä kouluttajan on helppo poimia mielenkiintoisia vastauksia ja käynnistää niistä keskustelua.

Vinkki 2: Pitäisikö porukka jakaa ryhmiin?

Teams-kokouksessa ei ainakaan vielä pysty jakamaan osallistujia ryhmiin. Voit kuitenkin luoda ryhmille omia kokouksia ja ohjata heidät sinne aina tietyksi ajaksi.

Jos kaipaat koulutustilanteeseen monipuolisempia työkaluja esimerkiksi ryhmätöiden tekemiseen, niin esimerkiksi Zoomilla tai Webexillä saat helposti jaettua porukkaa ryhmiin. Olethan aina yhteydessä it-osastoosi ja varmista ohjelman tietoturva- ja tietosuoja-asetukset kuntoon.

Vinkki 3: Vaihtele rytmiä

Rytmi etäkoulutuksessa on vähän erilainen kuin lähikoulutuksessa. Lisäksi osallistujien huomio voi välillä olla juuri tulleessa sähköpostissa. Rytmiä vaihtelemalla saat porukan pidettyä mukana ja estät puutumista.

Vaihtele esimerkiksi luentomaisen opetuksen ja aktivoivien tehtävien välillä. Pidä taukoja sopivasti, niin porukka pysyy virkeänä ja tauon aikana voi tarvittaessa vastata johonkin kiireelliseen sähköpostiin.

Kun esität osallistujille kysymyksen etänä, niin anna vastauksen miettimiselle tarpeeksi aikaa. Muuten porukka ei ehdi tuumaamaan.

Erityisen vaikean asian läpikäynnin jälkeen voi olla hyvä kuulostella, missä porukka menee.

Kuvassa esimerkki.

Vinkki 4: Opasta etäopiskeluun

Kaikki eivät ole aikaisemmin osallistuneet etäkoulutukseen, joten osallistujien ohjaus pitkin matkaa on tärkeää.

Kerro jo ennen koulutusta, jos haluat käyttää videota. Sillä on puolensa ja puolensa. Käytä videoyhteyttä, jos koet tärkeäksi nähdä ihmisten reaktioita ja fiilistä. Video voi tuoda tilanteeseen myös lisää teknistä säästöä ja hidastaa yhteyksiä, joten aina sitä ei kannata käyttää.

Kerro luennon alussa pelisäännöt:

  • Mikrofonit pidetään kiinni muulloin kuin itse puhuu.
  • Miten puheenvuoron voi pyytää.
  • Kerro myös, että luvassa on tehtäviä, niin porukka tietää niitä odottaa.
  • Aikuisille ei toivottavasti tarvitse kertoa, että keskustelu chatissa tulee olla asiallista. Eihän?

Vinkki 5: Käytä kanavia ja anna välitehtäviä opetuskertojen väleihin

Onko osallistujille mahdollista luoda Teamsissa tiimi ja kanava? Jos on, niin kanavan viestiketjua voi hyödyntää tehtävien annossa. Erityisesti pidemmissä koulutuskokonaisuuksissa tämä voi auttaa osallistujien ohjaamisessa välitehtäviin.

Vinkki! Käytä bannereita ja merkkaa tehtävät tärkeäksi, niin ne erottuvat viestiketjuista hyvin. Kuvassa esimerkki.
Vinkki! Bannerin saat muuttaman viestin ilmoitukseksi. Katso kuvasta mallia.
Vinkki! Voit tehdä suoraan viestiketjuun myös gallupeja. Kuvasta näet esimerkin.

Bonusvinkit

  • Voit sumentaa Teamsissa videontaustan, niin puolisot ja muut samassa tilassa olevat eivät näy.
  • Suosittelen myös luureja, sillä niiden avulla ympäristön äänet eivät kuulu niin helposti muille osallistujille.
  • Tutustu myös Officen Forms-työkaluun, jolla voi tehdä esimerkiksi tenttejä.

Toivottavasti näistä ideoista ja vinkeistä oli sinulle hyötyä! Olethan yhteydessä, jos haluat jatkaa aiheen pohtimista kanssamme.

Me Faros & Comilla autamme organisaatiotasi luomaan voittavia oppimiskokemuksia pedagogisin keinoin. Luomme henkilöstölle helppokäyttöisen ja sitouttavan oppimiskokemuksen, joka antaa palkitsevia onnistumisen kokemuksia ja jonka hyödyt näkyvät jokapäiväisessä työssä.

Elina Pärnä

Pedagogi, käsikirjoittaja

Elina yhtenä Faros & Comin oppimisen kehittäjistä suunnittelee vaikuttavia, idearikkaita ja kohderyhmää puhuttelevia digitaalisia ratkaisuja – aina tavoitelähtöisesti.

Vinkkaa, linkkaa, twiittaa