fbpx

Rakkaudesta tiimipelaamiseen

Jokainen meistä pelaa jossain tiimissä, ehkä useammassakin. On kyse sitten harrastusporukasta, kilpaurheilusta, työyhteisöstä tai pienemmästä tiimistä, jokaista pelaajaa tarvitaan antaman panoksensa yhteisen menestymisen eteen.

Minulle jalkapallo on ollut intohimo aina pikkutytöstä nykyhetkeen asti. Olen urani aikana pelannut monilla pelipaikoilla, erilaisilla taktiikoilla ja yhdessä monenlaisten joukkuekaverien kanssa. Minulta on myös monesti kysytty, miten voin olla joka päivä yhtä innoissani työstäni henkilöstön kehittämisen parissa. Olen oivaltanut, mikä näitä kahta intohimoani yhdistää. Nimittäin rakkaus tiimipelaamiseen ja sen kehittämiseen. Uskallan sanoa olevani tiimipelaamisessa vähintäänkin kokemusasiantuntija.

Tekstini sisältää yleistyksiä, eivätkä asiat ole aina näin mustavalkoisia. Esimerkiksi harrastusporukoissa tavoitteena voi olla pelkästään hauskanpito, liikkuminen tai sosiaaliset kohtaamiset, eikä tiimipelaamista mietitä menestyshakuisesti. Tarkastelen tässä kirjoituksessani kuitenkin tavoitteellista tiimipelaamista, josta myös työelämässä on lähtökohtaisesti kyse. Ehkäpä ajatukseni herättelevät myös sinua pohtimaan omaa tiimipelaamistasi.

Taktiikkaa ja sopivia pelipaikkoja

Hyvä tiimipelaaja asettaa tiimin tavoitteet ja edun edelle.

Jos olet seurannut kansainvälistä jalkapalloa, olet varmasti havainnut suurillakin seuroilla tilanteita, joissa huippuyksilöistä koostettu joukkue ei odotuksista huolimatta menestykään. Eivätkö pelaajat istukaan valmentajan linjaamaan pelitaktiikkaan? Miksi kalliilla ostetut pelaajat eivät pystykään antamaan itsestään irti samaa suoritusta, mitä heiltä on aiemmin nähty? Onko motivaatio hukassa? Syystä tai toisesta joukkue ei saa aikaiseksi tavoiteltua tulosta.

Miten luodaan hyvät lähtökohdat tiimin menestymiselle? Ihan ensimmäiseksi kaikilla pelaajilla pitää olla käsitys siitä, mihin hommassa pyritään. Mitä seuraavaksi? Valmentajan johdolla mietitään, miten tavoitteeseen päästään. Eri pelipaikoille valitaan pelaajat, joilla on paras osaaminen kyseiseen tehtävään tai halua ja edellytyksiä kehittyä täyttämään pelipaikan vaatimukset.

Erilaiset roolit ja vastuut edellyttävät erilaista osaamista. Jokaisen pelaajan tulee miettiä oman osaamisensa kehittämistä tiiminsä taktiikkaan peilaten – mitä mitä minun pitäisi parantaa, jotta pystyn antamaan täyden panoksen yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Henkilökohtaiset taidot kehittyvät niin joukkueen harjoituksissa kuin oheistreeneissäkin. Pelaajat tuovat tiimipeliin myös oman persoonallisen taito- ja kokemuslisänsä.

Myös henkilökohtaiset tavoitteet oman uran suhteen ovat totta kai tärkeitä. Hyvä tiimipelaaja kuitenkin sitoutuu tavoittelemaan ensisijaisesti aina sen tiimin etua, jossa kulloinkin pelaa.

Ohjaamista ja sitoutumista

Hyvä valmentaja saa pelaajat antamaan parhaansa tiimin eteen.

Omalla jalkapallourallani yksi valmentaja on ollut ylitse muiden. Kyseinen valmentaja onnistui konkretisoimaan meille pelaajille joukkueemme taktiikan ja meihin kohdistuvat odotukset sekä innostamaan meitä kehittämään itseämme ja joukkuettamme yhteisen päämäärämme eteen. Me ymmärsimme ja aidosti sitouduimme.

Parhaimmillaan hyvä valmentaja on pelaajia tukeva luottohenkilö, joka saa yksilöt tekemään parhaansa tiiminsä yhteisen tavoitteen eteen ja siten tiimin menestymään. Hyvä valmentaja tukee pelaajia ja saa heidät ymmärtämään oman roolinsa kokonaisuudessa. Valmentaja myös tarkastelee ja hioo linjaamaansa taktiikkaa joukkueen kehittyessä.

Lojaaliuus syntyy pelaajien ja valmennuksen välisestä sekä pelaajien keskinäisestä luottamuksesta ja arvostuksesta toistensa osaamista ja näkemyksiä kohtaan. Jokaisen panos vaikuttaa – jos minä en tee parastani joukkueen eteen jokaisessa tilanteessa, peli on siltä osin menetetty. Tilanteen paikkaaminen voi olla jälkikäteen huomattavasti vaikeampaa.

Yhteispeli ratkaisee

Hyvä tiimi pelaa yhteen.

Ihan pienimmät futarit pelaavat vielä yksilöinä joukkueessa. Pallon perässä juoksee useita vaahtosammuttimen kokoisia pelaajia ja jokainen pyrkii potkaisemaan pallon maaliin. Pelipaikat vaihtelevat, eikä syöttöpelistä ole vielä tietoakaan. Kunnes jonain päivänä pelaajat oivaltavat, että syöttäminen onkin paras keino ohittaa vastustajat ja saavuttaa voittoja. Joukkueen yhteispelistä tulee oman maalitilaston kasvattamista tärkeämpää.

Tiimipelissä yksilöiden sitoutuminen ja yhteispelin sujuvuus ratkaisevat onnistumisen. Yhteispeliä on hiottava. Joukkueen harjoituksissa taktiikka viedään käytäntöön ja suunniteltuja kuvioita opetellaan yhdessä. Pelaajat oppivat lukemaan toistensa peliä ja sijoittumaan oikein kentällä. Syötöt päätyvät pelaajalle, jolla on parhaat edellytykset viedä peliä tavoiteltuun suuntaan. Pelaajat oppivat olemaan askeleen edellä vastustajaa ennakoidessaan joukkuekavereidensa liikkeitä. Taktiset kuviot vakiintuvat toistojen myötä.

Myöskään epäonnistumisista ei pidä lannistua. Hyvässä tiimissä tsempataan ja annetaan rakentavia ohjeita. Rohkeisiin ratkaisuihin kannustetaan. Epäonnistumisista opitaan ja toimintaa kehitetään niiden pohjalta. Ilman innovatiivisia ratkaisuja ei myöskään synny maaleja. Tykkään ainakin itse maalirikkaista peleistä, entä sinä?

Hyvällä yhteishengellä

Hyvä yhteishenki ratkaisee.

Tekniset taidot, hiottu taktiikka ja yhteispelin sujuvuus luovat edellytykset tiimin menestymiselle, mutta eivät vielä takaa sitä. Pelaajien pitää olla innostuneita ja pelaamisen hauskaa!

Pidän hyvää yhteishenkeä todella tärkeänä tiimipelin menestystekijänä. Vapaamuotoisen keskustelun, arjen huumorin ja ”saunailtojen” merkitystä ei pidä unohtaa yhteishengen luomisessa.

Tiimipelaaminen on parasta

Tiimipelaaminen on

 💎 erilaisten ihmisten ymmärtämistä

 💎 huipputyyppejä

  💎 yhteen pelaamista

  💎 arvostusta ja kunnioitusta

  💎 sitoutumista ja luottamusta

  💎 kannustamista ja rakentavaa palautetta

  💎 avoimuutta ja rehellisyyttä

  💎 epäonnistumista ja onnistumista

  💎 jatkuvaa osaamisen kehittämistä

  💎 huumoria ja hyvää yhteishenkeä

  💎 joukkueen menestystä

  💎 parasta!

Laura Sobott

Oppimisen kehittäjä

Laura yhtenä Faros & Comin oppimisen kehittäjistä suunnittelee vaikuttavia, idearikkaita ja kohderyhmää puhuttelevia digitaalisia ratkaisuja – aina tavoitelähtöisesti.

Vinkkaa, linkkaa, twiittaa